standplaatsen

Bestellen

Voor uw bestelling:
bel 06 53 92 63 21
of mail info@vishandelpieterwoltjer.nl

Vis op Cederhout

Heeft U ooit het heerlijke aroma geproefd van cederhout

In de Verenigde Staten ontdekte men honderden jaren geleden de kunst van het roosteren van vis op aromatische houten plankjes. Cederhout heeft van nature een heerlijk aroma en deze houtsoort bevat zeer veel pori├źn waardoor het veel water op kan nemen als het enkele uren in lauw water wordt geweekt.

Een bereidingswijze die een zeer subtiele rooksmaak geeft gecombineerd met verfijnde zoete en citrus-achtige aroma's van het cederhout.
Deze methode past zeer goed in onze moderne tijd waarin barbecue├źn een zeer geliefde bezigheid is . Grillen op cederhouten plankjes heeft zelfs een aantal belangrijke voordelen:

 • De heerlijke smaak dus.
 • De De plankjes zelf vormen een prima ondergrond voor diverse vissoorten ( heel, in filet of aan spiesjes) en gamba's. Op deze manier voorkomt u dat de vis vastplakt aan het rooster, uit elkaar valt of er doorheen valt.
 • Uw barbecue blijft veel schoner, geen verkoolde resten meer op uw rooster.
 • Geen aangebrande of verkoolde plekjes (ongezond) op uw vis.

Gebruiksaanwijzing en bereidingswijze.

 1. Week de plank minimaal 20 minuten tot een paar uur in lauwwarm water.
 2. Leg de vis, naar wens blanco, gekruid of gemarineerd, op de plank. Indien met vel, vel naar beneden.
 3. Leg, als de barbecue goed heet is, de plank op het rooster en doe ( indien aanwezig ) de deksel dicht
 4. Het cederhouten plankje gaat verkolen en grilt het voedsel van onder aan af. De rookontwikkeling en gesis is een normaal verschijnsel. Het plankje vat aan de randjes wat vlam, dit is ok, het geeft de specifieke rooksmaak aan de vis. Houd wel altijd een plantenspuit binnen handbereik, hiermee kunt u de vlammen doven als het plankje te erg gaat branden.
 5. Controleer het voedsel na zo'n 15 minuten, omkeren van het voedsel tijdens het roosteren is niet nodig. Voor vis geldt net als vlees, je kunt het gaar laten worden , medium of zelfs rauwig in het midden (denk aan sushi) net wat U lekker vindt.

Wilt U meer weten over Cedar Grilling bezoek dan een de site www.cedargrilling.com. Hierin wordt zeer uitgebreid dit onderwerp besproken. Het is een engelse site maar wanneer U hem per Google opzoekt kunt U de site door Google laten vertalen.

Recepttips
Alle vissoorten, in filet, kunt U bereiden op een cederhouten plankje maar ook gamba's zijn bij uitstek geschikt om goed tot hun recht te laten komen op zo'n cederhouten plankje!

 • Wilt U een pure smaak, gebruik dan ongekruide vis, de cederhouten-aroma's en de subtiele rooksmaak komen dan het beste tot zijn recht.
 • Wilt U wat meer smaak accenten toevoegen, gebruik dan alleen wat grof gemalen peper en zeezout en eventueel wat fijn gehakte knoflook en wat plakjes citroen.Voor een Aziatisch accent voeg je wat sojasaus of bruine suiker toe, zonnebloemolie en een beetje sesamolie. Combineer met wat gember en fijn gesneden pepertjes of cayenne peper.
 • Voor een mediterraan accent combineer olijfolie met wat citroen/limoen sap. Voeg mediterrane kruiden (tijm/oregano/basilicum) toe en wat reepjes citroen/limoen.
 • Gamba's, van te voren gemarineerd in olijfolie en ruim verse knoflook.

eet smakelijk ! 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow